Ajudar les persones amb càncer des de l’alimentació

L’origen d’una idea

El desenvolupament de coneixement pràctic a Alícia per ajudar les persones a menjar durant el tractament de càncer es va iniciar el 2006. L’impuls va venir del Dr. Josep Baselga, referent mundial en investigació oncològica, avui tristament desaparegut. Des d’aleshores, aquest laboratori dedicat a l’alimentació responsable no ha parat d’innovar amb propostes i receptes expressament dissenyades per un equip pluridisciplinari de xefs, nutricionistes, tecnòlegs i experts en cultura alimentària.

 

Com neix el projecte

Menjar durant el tractament del càncer és un projecte social impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera i desenvolupat per Alícia juntament amb entitats de referència. El projecte va començar el 2008 després de rebre peticions de professionals, pacients i cuidadors que expressaven la necessitat de disposar d’informació pràctica, rigorosa i de qualitat sobre l’alimentació per als diferents tipus de tumors.

Va ser llavors quan Alícia es va posar en contacte amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el qual es va sumar al projecte aportant coneixement i experiència a través de l’equip de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO Hospitalet.

 

Com es desenvolupa

Es va implicar des del principi professionals sanitaris, experts, pacients i familiars, a través de grups focals, per conèixer de primera mà les necessitats reals en l’àmbit de l’alimentació durant el tractament de la malaltia. Durant el procés de desenvolupament i ampliació del coneixement s’hi han incorporat altres entitats i professionals de referència.

  • Tarsila Ferro, directora d’Innovació i Qualitat de l’ICO Hospitalet. Institut Català d’Oncologia. Col·legiada 26190 (Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona).
  • Lorena Arribas, dietista-nutricionista. Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO Hospitalet. Institut Català d’Oncologia. Col·legiada CAT000762 (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya).
  • Laura Hurtós, dietista-nutricionista. Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO Hospitalet. Institut Català d’Oncologia. Col·legiada CAT000154 (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya).
  • Regina González, dietista-nutricionista. Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO Hospitalet. Institut Català d’Oncologia.
  • Dra. Inma Peiró, metge especialista en endocrinologia i nutrició. Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO Hospitalet. Institut Català d’Oncologia. Col·legiada 42405 (Col·legi de Metges de Barcelona).
  • Eduard Fort, farmacèutic especialista. Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’ICO Hospitalet. Institut Català d’Oncologia.
  • Dr. Francesc Casas, oncòleg radioterapèutic. Hospital Clínic de Barcelona. Col·legiat 21405 (Col·legi de Metges de Barcelona).
  • Dra. Begoña Mellado, oncòloga Mèdica especialitzada en càncer urològic. Hospital Clínic de Barcelona. Col·legiada 26503 (Col·legi de Metges de Barcelona).
  • Núria Mundó, dietista-nutricionista. Hospital Clínic de Barcelona.
  • Victoria Castell, cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc. Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).
  • Verònica Herrera, Unitat de Dietètica i Nutrició Clínica. Hospital Universitari de Bellvitge. Col·legiada CAT000267 (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya).
  • Serafín Murillo, dietista-nutricionista especialitzat en diabetis. Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Col·legiat CAT0743 (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya).
  • Giuliana Schifini: dietista-nutricionista. Associació contra el càncer a Barcelona (ACC). Col·legiada CAT002077.
  • Olga Muñoz: dietista-nutricionista. Associació contra el càncer a Barcelona (ACC). Col·legiada CAT000462.

 

Tota la informació i materials generats es van recollint a la col·lecció “Menjar durant el tractament del càncer”, unes guies amb recomanacions dietètiques i culinàries per facilitar la gestió de l’alimentació del dia a dia a les persones en tractament de diferents tipus de càncer.

A diferència d’altres publicacions i webs sobre alimentació i càncer, aquesta, a més d’oferir informació general, resoldre dubtes i aclarir els mites i les creences més estesos durant el tractament, disposa d’informació adreçada a localitzacions específiques amb recomanacions personalitzables per a diferents tipus de tumors.

La seva missió: ajudar a una bona alimentació

L’objectiu se centra a ajudar les persones amb càncer a mantenir un estat nutricional òptim, explicant les bases de l’alimentació que cal seguir després del diagnòstic de la malaltia. Els continguts desenvolupats pretenen donar consells dietètics més concrets sobre com menjar durant les diferents fases del tractament i durant l’aparició dels efectes secundaris més comuns que poden afectar el sistema digestiu i, per tant, la gana i la tolerància a la dieta.

Des de 2014, s’han publicat set guies i s’ha fet recentment el llançament d’aquest portal web amb tots els continguts actualitzats. D’aquesta manera, el projecte es troba en constant revisió i ampliació, i des d’Alícia es continua treballant en nous continguts i publicacions.

Aquest projecte està avalat pel Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) i la Sociedad Española de Nutrición Clínica y Metabolismo (SENPE).


CONSULTEU I DESCARREGUEU TOTES LES GUIES PUBLICADES:

RECOMANACIONS GENERALS SOBRE L’ALIMENTACIÓ DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER

Amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia

 

MITES I CREENCES SOBRE L’ALIMENTACIÓ DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER

Amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària

 

RECOMANACIONS DIETETICOCULINÀRIES DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER DE MAMA

Amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia

 

RECOMANACIONS DIETETICOCULINÀRIES DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER DE CAP I COLL

Amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia

 

RECOMANACIONS DIETETICOCULINÀRIES DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER COLORECTAL

Amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Universitari de Bellvitge

 

RECOMANACIONS DIETETICOCULINÀRIES DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER DE PULMÓ

Amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia

 

RECOMANACIONS DIETETICOCULINÀRIES DURANT EL TRACTAMENT DEL CÀNCER DE PRÒSTATA

Amb la col·laboració de l’Hospital Clínic de Barcelona i IPSEN Pharma