Què menjar durant el tractament del càncer

Com ha de ser l’alimentació d’una persona que se sotmet a un tractament oncològic? Quins consells i recomanacions s’haurien de seguir? Com mantenir un estat nutricional òptim?

Aquí trobaràs informació, consells i recomanacions per adaptar l’alimentació al tractament.

La majoria de tractaments són llargs i combinen diferents teràpies que, al seu torn, poden provocar diversos efectes secundaris en el pacient. Les recomanacions alimentàries generals són similars per a tots els tipus de processos oncològics i les fases del tractament. Així i tot, s’han d’adaptar a mesura que vagin apareixent els diferents símptomes o efectes secundaris del tractament.

Sigui el tipus càncer que sigui, la localització o la fase del tractament (si no hi ha alguna recomanació concreta per al cas particular), la recomanació és seguir una alimentació sana i equilibrada, que contingui aliments de tots els grups en la quantitat i freqüència adequades.

 

UNA ALIMENTACIÓ ADEQUADA DURANT EL TRACTAMENT AJUDA A:

Obtenir els nutrients necessaris per al bon funcionament de l’organisme

 

Mantenir un bon estat nutricional

 

Mantenir un pes adequat

 

Mantenir
l’organisme ben hidratat

 

Tolerar millor el tractament i els efectes secundaris que provoca

 

Combatre millor possibles infeccions

 

Mantenir la qualitat de vida al llarg del tractament

 

Mantenir una microbiota diversa i estable

 

Una alimentació saludable i equilibrada, amb aliments de tots els grups i en les quantitats i freqüències adequades, és la que aporta tots els nutrients necessaris per al bon manteniment de l’organisme i les seves funcions, i al mateix temps assegura l’energia i les proteïnes indispensables per mantenir un bon estat nutricional. A més, ajudarà a mantenir una sana, capaç de modular l’eficiència i toxicitat del tractament.

  • La microbiota és el conjunt de microorganismes que habiten en el nostre organisme, principalment en el còlon. Compleix amb múltiples funcions com la producció d’energia, participa en la síntesi i absorció de vitamines i minerals, protecció contra substàncies perilloses, modulació del sistema immunitari o la millora del trànsit intestinal.
  • Avui dia, múltiples estudis indiquen que una microbiota intestinal sana, modula l’eficàcia i la toxicitat del tractament oncològic, sobretot en la immunoteràpia.

A continuació, es presenten els deu punts clau sobre l’alimentació que cal seguir durant el tractament de qualsevol tipus de càncer, que s’hauran d’anar adaptant segons l’aparició dels possibles efectes secundaris del tractament, les complicacions o les situacions concretes derivades de la localització del tumor o les patologies prèvies com ara al·lèrgies o intoleràncies, diabetis, problemes cardiovasculars o malaltia renal, entre d’altres. És imprescindible consultar amb un especialista en nutrició la idoneïtat d’aquestes recomanacions.


Els 10 punts clau sobre l’alimentació que cal seguir durant el tractament d’un càncer
1
Fer entre quatre i cinc àpats al dia, preferentment lleugers i no copiosos.
2
Consumir fruites i verdures diàriament. Aquestes són la principal font de vitamines, antioxidants i fitonutrients de l’alimentació, alhora que una excel·lent font de minerals, fibra i aigua.
3
Assegurar una adequada aportació proteica per fer front als tractaments, reparar teixits i mantenir o recuperar la massa muscular.
4
Fer àpats complets per assegurar que se segueix una alimentació el més equilibrada possible.
5
Hidratar-se. Beure és imprescindible, especialment durant el tractament, ja que és necessari mantenir les cèl·lules del cos ben hidratades.
6
Limitar el consum de productes rics en sal, sucre i/o greixos saturats, com alguns plats precuinats, el sucre de taula, la brioixeria industrial, els dolços, els refrescos ensucrats o els snacks molt salats, entre d’altres, ja que aporten menys nutrients imprescindibles i més calories, cosa que podria contribuir a un augment no desitjat de pes.
7
Seguir normes i mesures de seguretat alimentària per evitar infeccions. S’ha de tenir en compte que de vegades durant el tractament poden disminuir les defenses, per la qual cosa cal extremar les mesures d’higiene per reduir el risc de patir alguna intoxicació alimentària.
8
Elaborar preparacions culinàries lleugeres, de fàcil digestió, però saboroses.
9
Menjar en companyia. Seria desitjable fer un dels àpats del dia, com a mínim, amb família o amics al voltant d’una taula.
10
Fer activitat física de manera regular. Mantenir-se actiu i fer exercici físic contribuirà al manteniment de la massa muscular i a la mineralització òssia. A més, ajuda a sentir-se millor i a preservar la funcionalitat per dur a terme les activitats quotidianes.