Alimentació variada i equilibrada rica en proteïnes

QUÈ ET RECOMANEM?

Assegureu una bona hidratació, amb 1,5 o 2 litres d’aigua al dia (6-8 gots), preferentment fora dels àpats. En el cas que no tingueu gana, a banda d’aigua es poden beure líquids més nutritius, com ara sucs de fruita naturals, liquats de fruita i verdura, o brous casolans.
Eviteu les begudes alcohòliques i els refrescos amb gas.

Feu àpats freqüents durant el dia, tot i que siguin petits, amb la qual cosa incorporareu diferents aliments i més proporció de nutrients. Es pot distribuir l’alimentació en: esmorzar, àpat a mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó.

Fruites, verdures, lactis, fècules (cereals, llegums, tubercles), aliments proteics (ous, peix, carn, llegums i derivats), greixos saludables (oli d’oliva verge, fruita seca triturada o en crema, llavors moltes).
Si hi ha molèsties abdominals o se senten les digestions pesades, limiteu el consum dels aliments més rics en fibra (llegums i cereals integrals) i grassos (peix blau, formatges molt grassos…). En el cas de malestar abdominal continuat, reviseu l’apartat “Dolor abdominal i/o reflux (pirosi)”.

Assegureu que en el dinar i el sopar sempre hi hagi verdures (crues o cuites, segons la tolerància), farinacis (tubercles, cereals, llegums) i aliments proteics (carn, peix i ous o altres aliments rics en proteïnes d’origen vegetal, com la soja), tal com s’indica en el mètode del plat. Aquest mètode permet menjar en petites quantitats utilitzant un plat de postres com a base, tal com es mostra en aquesta recepta.

En alguns casos els llegums poden provocar gasos i més molèstia abdominal, per la qual cosa es recomana que en comproveu la tolerància incorporant-los en petites quantitats o triturats en forma de crema o puré.

La carn, el peix, el marisc, els ous i els llegums són els aliments amb proteïnes de més qualitat. Es recomana que afegiu al dinar i al sopar qualsevol preparació que contingui peix (blanc o blau, segons la tolerància), marisc, carn (principalment magra), ous, soja o els derivats (tofu, soja texturizada, etc.). A la resta dels àpats del dia incloeu altres aliments que també siguin una bona font de proteïnes, com ara lactis i fruita seca.
Alguns exemples d’aliments rics en proteïnes:

D’origen animal
 • Peix blanc: rap, lluç, bacallà.
 • Peix blau*: sardina, verat, salmó.
 • Marisc: calamar, pop, musclos, sèpia, gambes, escamarlans.
 • Peix en conserva: tonyina, sardines, escopinyes.
 • Carn blanca: pollastre, conill, gall dindi.
 • Ous, especialment la clara.
 • Lactis: iogurt natural ric en proteïnes, iogurt natural, formatges frescos, semicurats o curats.
D’origen vegetal
 • Llegums** secs o cuits: llenties, cigrons, mongetes (vermelles, negres, blanques…) i soja.
 • Llegums** secs i torrats sense sal, per picar: cigrons, faves…
 • Derivats de la soja: soja texturitzada, farina de soja, tofu, tempeh.
 • Fruita seca i llavors*** sense sal: ametlles, nous, avellanes, pipes de gira-sol, pipes de carbassa…
 • Seitan: gluten de blat o d’altres cereals.

* Valoreu la tolerància al peix blau.
** És preferible que consumiu els llegums triturats, en forma de puré, crema o patés tipus hummus, o aixafats. Els llegums secs tipus aperitiu es poden moldre per incorporar-los a altres preparacions.
*** La fruita seca i les llavors s’han de consumir moltes o en crema per facilitar-ne la digestió.
Les persones que segueixen una alimentació exclusivament vegetal, sense proporció d’aliments d’origen animal o amb molt poca presència d’aquests (vegans, vegetarians estrictes, etc.), és molt important que consultin el dietista nutricionista de referència per assegurar que reben l’aportació nutricional adequada de proteïnes i altres vitamines.

Quantitat d’aliment que aporten 20 g de proteïnes
Aliment Quantitat (cada 20 g)
Bistec de vedella, magre de porc 80 g
Pit de pollastre, cuixa (sense os) de pollastre 75 g
Filet de peix net 100 g
Tonyina en llauna 85 g
Ous 3 ous mitjans
Llegums cuits escorreguts 250 g (10-15 cullerades soperes)
Tofu 200 g
Iogurt natural 4 unitats
Iogurt ric en proteïnes 1 – 1,5 unitats
Formatge curat 60 – 80 g
Formatge fresc 150 g
Llet desnatada en pols 55 g
Fruita seca (nous, ametlles…) 100 g (5 grapats amb la mà tancada)
Tempeh 100 g

Adapteu les recomanacions anteriors a l’apartat “Dolor abdominal i/o reflux (pirosi)”.