Mucositis lleu

 

QUÈ ET RECOMANEM?


Mantenir una bona higiene bucal.

La mucositis no està condicionada per la realització de les mesures higièniques diàries (col·lutoris), però sí que aquestes poden ajudar a alleujar les molèsties.
Mantenir els llavis hidratats amb crema labial o oli d’oliva per evitar que es tallin o es ressequin.

Es recomana beure prop de dos litres diaris d’aigua, infusions, sucs de fruites no àcids, brous, gelatines… Si resulta dolorós, cal fer-ne petits glops al llarg del dia i utilitzar una canyeta per dirigir els líquids a les zones menys adolorides.
Abans dels àpats, adormir la boca amb gel picat o glaçons, aigua molt freda, gelatines gelades, polos o gelats per disminuir el dolor.

Cal evitar:

  • Begudes alcohòliques, cafè, begudes amb gas i altres refrescos àcids o irritants (begudes de cola).
  • Aliments àcids (tomàquet, pebrot cru, kiwi, llimona, taronja, maduixa, mandarina, mango, pinya, vinagre, aliments envinagrats…).
  • Aliments molt condimentats, picants o salats.
  • Aliments secs o de consistència forta (pa amb crosta, pa torrat, biscotes, bastonets, fruita seca, galetes seques, xips, formatges secs o molt curats i coccions tipus arrebossat o gratinat).
  • Aliments pastosos (com el puré de patata, les croquetes, el plàtan, la xocolata…).
  • Aliments fibrosos, com algunes carns a la planxa o espàrrecs de marge.

Algunes receptes suggerides:

Crema de mongetes i farigola

 

Sopa freda d’alvocat i blat de moro

 

Puré ràpid de cigrons amb ou

 

Ingerir preferiblement aliments de textura tova o de masticació fàcil (guisats, sopes, cremes, flams, formatges tendres, fruites madures i dolces, pastes i arrossos passats, peix i carn molt tendres). Cal coure els aliments fins que quedin tous i acompanyar-los amb salses, brous o sucs, especialment els que són més secs. Cal tallar els ingredients a trossos molt petits.
Quan aquesta sigui greu, pot ser necessari triturar els aliments i les preparacions sòlides per aconseguir una textura més fàcil d’ingerir.
Algunes receptes suggerides:

Flam de beguda de civada i poma

 

Entrepà tou de peix

 

‘Risotto’ de verdures i bacallà