Síndrome dumping (síndrome d’evacuació ràpida)

L’anul·lació de la funció de l’esfínter que connecta l’estómac amb l’intestí prim fa que el contingut de l’estómac es buidi a l’intestí prim més ràpidament del que és normal, cosa que comporta diferents molèsties després de menjar.

  • Evacuació ràpida precoç: es presenta durant els 15 o 30 minuts després de menjar o fins i tot una hora després, i dura entre deu i seixanta minuts. Es caracteritza per provocar sacietat, punxades, flatulència, dolor i distensió abdominal, i a vegades nàusees i vòmits. Després apareix la femta líquida, que sol indicar el final del quadre. Aquests símptomes a vegades poden anar acompanyats de mareig, taquicàrdia, sudoració i feblesa. Amb tot això, el pacient menja menys, la qual cosa comporta una pèrdua de pes i un elevat risc de desnutrició. Hi ha aliments que agreugen la situació, com ara els aliments rics en sucres simples (sucs, sucre, mel, begudes ensucrades, xocolata, brioixeria, pastissos…), l’alcohol o el líquid, pres en gran quantitat.

  • Evacuació ràpida tardana: és menys freqüent. Apareix entre l’hora i mitja i les tres hores després dels àpats. Es manifesta amb palpitacions, sudoració, cansament, nàusees i sensació de gana. Aquests símptomes s’atribueixen a una baixada de sucre (hipoglicèmia), reactiva als menjars rics en sucres, que quan es buiden ràpidament a l’intestí provoquen un augment brusc de la glucèmia i un alliberament important d’insulina, responsable de la baixada de sucre.

Les recomanacions per minimitzar l’efecte dumping són:

Es recomana menjar més sovint, però en poca quantitat, fent com a mínim sis àpats al dia de petit volum o fins i tot cada dues hores. És important establir una regularitat en els àpats i intentar seguir el mateix patró la majoria de dies per educar el nou sistema digestiu.

És recomanable que consumiu aliments rics en fibra soluble en tots els àpats: arròs, patata, poma, pa torrat, pera, civada o llegums en forma de puré.
Limitar els aliments rics en fibra insoluble: productes i aliments integrals, verdures fibroses (carxofa, col, api, porros, espàrrecs…), segó de blat, etc.

Eviteu el sucre blanc, la mel, els sucs comercials i naturals, els refrescos, la pastisseria, la brioixeria, la xocolata, les melmelades, les gelees, els lactis ensucrats, les postres làcties (natilles, flams…) i altres aliments amb xarop d’atzavara, altres xarops, etc.

Eviteu les begudes alcohòliques, les begudes amb cafeïna (cafè, cola, refrescos estimulants) i el te.

Beveu sempre fora dels àpats i en volums petits o fins i tot a glopets.

Menjar lentament i mastegar molt bé els aliments.

En cas de reflux descanseu una mica reclinats, però sense estirar-vos.