Distorsió del gust

S’anomena disgèusia i fa referència a la percepció de gustos desagradables, metàl·lics o amargs en els aliments i elaboracions.

QUÈ ET RECOMANEM?

Menjar fruita àcida (taronja, llimona, maduixes, kiwi, pinya…) per ajudar a fer desaparèixer el gust metàl·lic.
Per eliminar gustos estranys, glopejar te (amb menta o llimona), altres infusions o sucs de fruita, o prendre petites porcions de gelatines, polos, abans dels àpats, durant i després.
En cas de trobar gustos desagradables a l’aigua, cal afegir-hi unes gotes de suc de llimona, diluir el suc d’una llimona en un litre d’aigua o posar glaçons cítrics dins de l’aigua.

Per assegurar-se que menjant tipus tapes s’incorporen els nutrients necessaris, es recomana partir de la proporció del mètode del plat.

Algunes receptes suggerides:
Evitar aliments d’olor forta (peix blau, fregits, col…) i triar preparacions fredes o tèbies si hi ha també alteració de l’olfacte, ja que desprenen menys olors.

Moltes vegades el mal gust dels aliments s’accentua quan no es compleix el que s’espera d’un plat; si es preparen plats diferents que no s’han tastat mai, es minimitza l’efecte de l’expectativa i es poden tolerar millor els gustos estranys. És una oportunitat per conèixer noves cultures alimentàries i triar preparacions especiades, atractives, però alhora fàcils de preparar.

Mantenir una higiene bucal correcta i abans de menjar glopejar aigua i farigola o bicarbonat.
  • Macerant-los en sucs cítrics, salses agredolces o espècies no picants.  
  • Menjant la carn barrejada amb aliments o condiments dolços o aromàtics (fruita, fruita seca, compotes, melmelades, mel, etc.).
  • Fer servir preparacions com ara púdings, croquetes, bunyols, empanades, entrepans o canelons o es barregen molt amb altres ingredients.