Nafres a la boca i/o coll

La mucositis es defineix com la inflamació de la mucosa de la boca i/o la gola i l’aparició de nafres com a conseqüència d’alguns tractaments oncològics. Aquest símptoma pot aparèixer en diferents etapes del tractament i en diversos graus, i pot provocar dolor i molèsties quan s’ingereixen aliments. Habitualment cal modificar la textura dels aliments i algunes preparacions.

QUÈ ET RECOMANEM?

Per evitar irritacions i molèsties cal fer servir dentifricis no irritants i raspalls de dents i fil dental suaus, i glopejar col·lutori.

La mucositis no està condicionada per la realització de les mesures higièniques diàries (col·lutoris), però sí que aquestes poden ajudar a alleujar les molèsties.

Abans dels àpats, adormir la boca amb gel picat, aigua molt freda, gelatines o gelats per disminuir el dolor.

Triar elaboracions i aliments en petits volums i amb un alt valor nutritiu. Cal intentar mantenir la ingesta i recordar la importància d’assegurar una alimentació completa.

Abans dels àpats, adormir la boca amb gel picat, aigua molt freda, gelatines o gelats per disminuir el dolor.
  • Begudes alcohòliques, cafè, begudes amb gas i altres refrescos àcids o irritants (begudes de cola).
  • Aliments àcids (tomàquet, pebrot cru, kiwi, llimona, taronja, maduixa, mandarina, mango, pinya, vinagre, aliments envinagrats…).
  • Aliments molt condimentats, picants o salats.
  • Aliments secs o de consistència forta (pa amb crosta, pa torrat, biscotes, bastonets, fruita seca, galetes seques, xips, formatges secs o molt curats i coccions tipus arrebossat o gratinat).
  • Aliments enganxosos (com el puré de patata espés, les croquetes, el plàtan, la xocolata…).
  • Aliments fibrosos, com algunes carns a la planxa, i espàrrecs.

Beure prop de dos litres diaris d’aigua, infusions i brous. Si resulta dolorós, fer petits glops al llarg del dia i utilitzar una canyeta per dirigir els líquids a les zones menys adolorides.

  • Quan aquesta sigui lleu, cal menjar preferiblement aliments de textura tova o de masticació fàcil (guisats, sopes, cremes, flams, formatges tendres, fruites madures i dolces, pastes i arrossos passats i caldosos, peix i carn molt tendres). Cal coure els aliments fins que quedin tous i acompanyar-los amb salsa, brou o suc, especialment els que són més secs, per facilitar-ne la deglució. Cal tallar els ingredients a trossos molt petits i mastegar-los lentament.
  • Quan aquesta sigui greu, pot ser necessari triturar les preparacions i els aliments sòlids per aconseguir-ne una textura fàcil d’ingerir.