Alimentació durant el tractament del càncer de mama
El càncer de mama engloba tots els càncers que s’originen a les diferents parts de la mama.

El tipus de càncer de mama dependrà de quines cèl·lules de la mama es tornin canceroses.

Això passa gairebé exclusivament en dones, però també pot aparèixer en homes. Malgrat que cada cas és diferent i que la tolerància al tractament depèn de diversos factors (característiques individuals, dosi administrada, etc.), les persones afectades poden experimentar diferents efectes secundaris. Entre d’altres, el tractament del càncer de mama pot suposar un augment de pes, bàsicament a causa del desordre hormonal que provoca el tractament i la retenció de líquids.

Les prioritats alimentàries durant el tractament del càncer de mama són mantenir un pes adequat i un bon estat nutricional per fer front a la malaltia i recuperar-se millor.  

A banda de seguir les Recomanacions generals sobre alimentació durant el tractament del càncer, en el càncer de mama cal reforçar i considerar:

  • Consultar l’adequació del consum de soia, els derivats i els productes que en contenen com a ingredient principal, com ara la soia com a llegum, la beguda vegetal de soia, el tofu, etc. La soia o els suplements d’isoflavones podrien, en alguns casos, competir amb els fàrmacs que modulen els receptors estrogènics, per la qual cosa caldrà consultar sempre l’oncòleg referent en cada cas concret. Aquest consell només és aplicable als aliments a base de soia i no als productes que contenen traces de soia o components que es fan servir com a additius.
  • Limitar els aliments amb un elevat contingut en greix, sal i també sucre. En el càncer de mama és freqüent que hi hagi un augment del pes durant el tractament, tot i que la ingesta d’aliments sigui inferior a la que és habitual. Es recomana limitar el consum d’aliments precuinats, brioixeria industrial, dolços, refrescos ensucrats o snacks molt salats, ja que aporten menys nutrients imprescindibles i alhora més energia, la qual cosa podria contribuir a fer augmentar el pes.
  • Verificar si hi ha alguna interacció aliment-medicament. En aquest tipus de càncer s’han descrit possibles interaccions amb plantes i herbes, com l’equinàcia, l’hipèric, l’oli d’onagre, la valeriana o els pinyols de raïm, i també amb aliments com l’aranja i el suc d’aquesta i les begudes alcohòliques. Aquestes interaccions podrien tenir lloc segons el tractament prescrit, per la qual cosa caldrà consultar sempre cada cas concret a l’especialista.
  • Adaptar l’alimentació als possibles efectes secundaris o símptomes derivats del tractament a partir de les següents recomanacions dieteticoculinàries per a cadascun.