Diarrea

Es defineix com un augment de la freqüència de deposicions, acompanyat d’una disminució de la consistència. Pot ser conseqüència de la toxicitat del tractament amb quimioteràpia o radioteràpia. També pot donar-se després de l’administració d’alguns fàrmacs o antibiòtics. En general sol ser puntual i dura pocs dies, tot i això també pot presentar-se de forma greu. Si es prolonga, cal consultar-ho a l’equip mèdic de referència.

QUÈ ET RECOMANEM?

Una vegada cuinats, deixar-los a la nevera durant la nit els convertirà en una font de midó resistent, una fibra interessant per als bacteris intestinals i ben tolerada en episodis de diarrea

Fer àpats freqüents al llarg del dia en petits volums.

Es recomana començar per una dieta líquida, per exemple, d’aigua amb arròs, i quan sigui ben tolerada, introduir aliments de fàcil digestió, com el puré de patata i pastanaga, l’arròs bullit, el peix blanc o el pollastre bullit i la poma al forn o ratllada.

Pa torrat tipus biscota, bastonets, carn, peix, ous (truita a la francesa, pollastre a la planxa, peix a la papillota), pasta, arròs, patata, i sèmoles d’arròs, blat i tapioca, galetes tipus maria, etc.

El bullit, la planxa, el vapor i el forn són mètodes de cocció més fàcils de digerir.

  • No es recomanen els cereals i derivats integrals, fruites crues, verdures en genera (sobretot crues), llegums i fruita seca.
  • Les verdures més baixes en fibra (carbassó, mongeta verda) poden consumir-se en petites quantitats sempre sense pela ni llavors i molt cuites (comprovant sempre la tolerància).
  • Triar fruita sense pela, cuita, al forn, al microones o en compota; amb suc de la mateixa fruita, en almívar o en sucs colats. Fruita en almívar (poma, pera i préssec), codony o plàtan i pera ben madura.
  • Provar la tolerància als liquats de fuita i verdura, ja que en el procés s’elimina tota la fibra.

No es recomana consumir mantega, margarina, llard de porc, maionesa, nata, crema de llet i productes de pastisseria, entre d’altres.

En funció de la tolerància, es poden introduir a poc a poc.

Evitar el cafè, la xocolata, el te fort, l’alcohol i els condiments irritants i picants com el pebre.

No es recomana consumir caramels o llaminadures, nèctar de fruita, o mel, xocolata, begudes ensucrades o edulcorades, xilitol, sorbitol…