Nàusees i vòmits

Les nàusees poden provocar sensacions desagradables a l’estómac, produir arcades i també afavorir el vòmit. Els vòmits es generen per les contraccions fortes dels músculs de l’estómac, que fan que el contingut d’aquest pugi. Poden ser conseqüència d’alguns dels fàrmacs utilitzats durant la quimioteràpia i solen durar uns dies. La intensitat, la freqüència i el moment de l’aparició de les nàusees o vòmits són variables i individuals, depenen de molts factors, com els fàrmacs que es fan servir, la dosi i la susceptibilitat individual.

QUÈ ET RECOMANEM?

Es recomana respirar profundament i lentament, i esperar que disminueixi el malestar abans de menjar res.

Durant l’àpat pot ser útil deixar la finestra oberta perquè entri aire fresc o posar un ventilador, per reduir les olors i afavorir la sensació de frescor.

Estar assegut o recolzat amb la secció superior del cos recta fins a una hora després dels àpats pot ajudar.

 • Especialment durant els dies en què els vòmits són freqüents.
 • En algunes ocasions les begudes gasoses poden disminuir la sensació de nàusees (aigua amb gas, les begudes de cola o ginger-ale…)
 • Els gelats de gel i les gelatines també poden ser una bona opció per ajudar a hidratar-se.

 • És preferible no beure durant els àpats, ja que això afavoreix la sensació de sacietat o inflor.

 • Escollir carns blanca, embotits magres, peix blanc
 • Evitar les coccions que generen més fums i olors, com els fregits, els saltats o els aliments a la planxa a alta temperatura. Els aliments fregits, a banda que desprenen una olor més forta que pot ser molesta, també són més difícils de digerir i poden provocar més nàusees.
 • Fer servir tècniques de cocció suaus perquè els plats es digereixin millor, com els preparats al vapor, bullits o a la planxa a baixa temperatura.
 • Si les olors molesten molt, cal evitar la col o la coliflor, el peix blau, i cuinar de manera que se’n generin poques, com la cocció d’aliments a la papillota, al microones, o marinats.

Aquests són més ben tolerats perquè desprenen menys olor que els calents: amanides de pasta, entrepans, sopes fredes, gelats casolans, etc.

Obviar algunes salses, herbes aromàtiques, espècies picants, etc., perquè poden afavorir les nàusees.

S’ha observat que poden tenir un efecte calmant de les nàusees. Es pot afegir gingebre o menta, ja sigui fresc o en pols, a les infusions, els glaçons, les gelatines, els gelats, les crispetes o damunt d’aliments com el pa, les amanides, la pasta o dins de plats ja cuinats.

Normalment, els aliments secs es toleren millor. Per exemple: torrades, galetes salades, bastonets de pa, coquetes d’arròs i de blat de moro, fruita seca, xips de plàtan, coco sec, etc.

 • Intentar mantenir la ingesta de líquids amb aigua fresca a petits glops cada deu o quinze minuts.
 • Procurar introduir aliments secs, ja que es toleren més bé (pa, torrades, galetes salades, bastonets, etc.).
 • Provar amb una dieta de digestió fàcil (preferiblement amb aliments cuits i suaus) i triar sempre tècniques com el vapor o el bullit per cuinar els aliments.
 • Si s’ha estat vomitant durant dos dies seguits, cal posar-se en contacte amb el metge referent.