Boca seca

S’anomena xerostomia i és un símptoma habitual en els pacients amb càncer de cap i coll. Pot durar uns mesos després d’haver acabat el tractament, per la qual cosa és el símptoma crònic més freqüent en el tractament d’aquest tipus de càncer. Es produeix per una disminució en la qualitat i la quantitat de saliva segregada, causada principalment pel tractament de radioteràpia i també per alguna cirurgia de resecció. En funció del tipus de tractament (quimioteràpia o radioteràpia) els canvis en l’alimentació seran més o menys lleus, per la qual cosa s’haurà de modificar i adaptar l’alimentació a les necessitats.

QUÈ ET RECOMANEM?

Poden fer-se servir solucions d’aigua amb bicarbonat, llimona, camamilla o farigola. El més important és rentar-se les dents després dels àpats.

Lubrificar els llavis amb protector labial.

És recomanable portar sempre una ampolla d’aigua petita per poder fer petits glops segons es necessiti.

  • Durant tot el dia cal beure per ajudar a refrescar la boca i alhora hidratar-se. També es poden menjar gelats de gel, granissats casolans o deixar desfer a la boca glaçons o gelatines elaborats amb suc de fruita o infusions de menta o farigola.

  • Durant els àpats cal facilitar la deglució dels aliments. Una bona opció és preparar una llimonada diluïda —un litre d’aigua amb el suc d’una llimona—, que a banda d’ajudar la deglució pot fer salivar una mica més.

  • Entre àpats, menjar trossos de fruita àcida, com la pinya o la taronja.
  • Preparar plats tant freds com calents amb aliments àcids com el tomàquet, la llimona, les fruites vermelles, el kiwi, la pinya…

  • Afegir un raig de llimona sobre les preparacions que ho permetin, com un filet de peix a la planxa.

  • Incorporar als àpats aliments amb un alt contingut en líquid, com ara purés i cremes de verdures, sopes, púdings, purés de fruites, flams, batuts de llet, gelatines o iogurts.

  • Menjar l’arròs i la pasta molt cuits; els formatges frescos, tendres o cremosos; les verdures, poc fibroses i molt cuites; la majoria de peix; les truites i els remenats; algunes carns tendres, com la cuixa de pollastre esmicolat, les hamburgueses, la carn estofada, o fins i tot els púdings o pastissos de carn; les fruites madures i toves, cuites o en almívar.

  • Afegir salses a algunes preparacions més seques, com beixamels, vinagretes, maionesa lleugera, etc.

  • Evitar aliments espessos, pastosos o enganxifoso, secs i fibrosos, com el pa, algunes carns a la planxa, el puré de patates molt espès, etc.