Pèrdua de la gana

La pèrdua de la gana, també anomenada anorèxia, és un símptoma habitual en les persones que tenen càncer gàstric, igual com la sensació de sacietat (sentir-se tip ràpidament quan es menja). Aquests símptomes comporten una disminució en la ingesta d’aliments i poden aparèixer en qualsevol moment al llarg de tot el procés oncològic. És important prestar especial atenció si aquests es prolonguen en el temps, perquè poden condicionar l’estat nutricional del pacient.
Tenir un bon estat nutricional és important per poder afrontar els tractaments. Caldrà ajustar les recomanacions dietètiques següents segons si la pèrdua de gana va acompanyada d’altres símptomes, com ara reflux, nàusees, etc.

QUÈ ET RECOMANEM?

Aprofiteu el moment del dia amb més gana per incloure els aliments més nutritius.

Assegurar sempre per esmorzar i sopar la presència de verdures (crues o cuites, segons la tolerància), farinacis (tubercles, cereals i llegums, segons la tolerància) i aliments proteics (carn, peix i ous o altres aliments rics en proteïnes, com la soja i els derivats, com el tofu, si es tolera bé), tal com s’indica en el mètode del plat.
Aquest mètode permet menjar en petites quantitats utilitzant un plat de postres com a base, tal com es mostra en aquesta recepta. També permet preparar elaboracions diverses, com ara plats combinats, plats complets, un entrant amb un plat principal, un primer i un segon plat i fins i tot elaboracions com ara entrepans o platets.
Altres exemples de plats complets: espaguetis amb tomàquet i ou; púding suau de peix; guisat suau de llenties vermelles amb arròs.

Són les que en poc volum inclouen una gran quantitat d’energia i nutrients.

  • Es poden tenir preparades croquetes de pollastre o bacallà, o crestes (de carn, tonyina, ou, formatge, etc.) congelades, que es poden fregir o escalfar al moment. Es poden menjar també patés de llegums nutritius per untar unes torrades o sandvitxos; cremes i sopes energètiques, que es poden conservar a la nevera i es poden menjar directament (fredes o calentes), i també preparacions dolces, com a postres o per menjar entre hores, com ara flams, púdings o iogurts tipus grec o rics en proteïnes.
  • Prepareu batuts complets i rics en proteïnes amb fruita fresca, lactis o begudes vegetals, fruita seca, fruita dessecada, galetes, llegums, ou…
  • Podeu enriquir els plats per augmentar-ne la densitat nutricional amb aliments d’elevat contingut energètic i/o proteic:

    • Sopes i purés: afegiu-hi formatge ratllat, llet en pols, ou dur, daus de pollastre o peix, fruita seca molta, llegums.
    • Pastes, arrossos, verdures cuites i altres plats: enriquiu-los amb formatge, maionesa, tonyina, clara d’ou ratllada, fruita fresca no àcida, fruita seca molta, daus de pollastre o gall dindi, peix, bastonets de cranc.
    • Llet: afegiu-hi llet en pols o mel.
    • Iogurt: afegiu-hi llet en pols, fruita fresca a trossets, fruita amb el suc, fruita seca molta o crema de fruita seca 100%, llavors moltes, mel, cereals d’esmorzar (arròs inflat, flocs de blat de moro), melmelada, compota.

En el cas que la manca de gana vagi acompanyada de reflux o dolor abdominal, eviteu menjar verdures crues i molt riques en fibra (cols, bròcoli, carxofa, espàrrecs…), cereals integrals, fregits i preparacions molt grasses, condiments en excés o fruites àcides. Per a més informació, vegeu l’apartat “Dolor abdominal i/o reflux (pirosi)”.

Tingueu aliments accessibles per anar picant; si els deixeu en el camp visual, pot ser que en consumiu amb més freqüència: raïm, plàtan, poma, bastonets de pa, torradetes, galetes tipus maria, flocs d’arròs inflat, iogurt (natural, grec, ric en proteïnes —amb més de 15 g de proteïna per envàs, com Yopro®, Hacendado®, Pastoret®, Skyr®, etc.—) o formatgets.

Encara que no tingueu gana, és essencial pensar en la necessitat de menjar. No és tan important la quantitat que es menja en un sol àpat, sinó el que s’aconsegueix acumular al final del dia, i per això és important plantejar-se petits objectius que es puguin complir al llarg del dia.

Beveu sempre fora dels àpats i prengueu líquids més nutritius, com ara liquats de fruita i verdura (no àcids si hi ha reflux o cremor).

Serviu el menjar en plats grossos perquè us farà la sensació que hi ha menys quantitat de menjar, i això en pot facilitar la ingesta.
Cuidar la presentació amb varietat de colors, textures i olors també us ajudarà a millorar-ne l’acceptació.

Trieu menjar plats freds o a temperatura ambient, i d’olor neutra.

  • Utilitzeu l’extractor sempre.
  • Tingueu preparats alguns plats per evitar cuinar cada dia.
  • Prepareu més quantitat de menjar i guardeu-lo en racions individuals, a la nevera o al congelador, a punt per consumir.
  • Bulliu pasta o arròs i disposeu-los en recipients tapats a la nevera, a punt per consumir.
  • Prepareu cremes de llegums i de verdures, i congeleu-les en racions individuals.
  • Deixeu a punt elaboracions que facilitin el consum directe, com ara meló o síndria ja tallats a trossos.
  • Bulliu ous i guardeu-los amb la closca a la nevera. Aguantaran tres o quatre dies i són una alternativa excel·lent per afegir a les cremes, sopes, amanides, plats de verdura, pasta, arròs…

Això ajuda a estimular la gana.

Eviteu gustos no desitjats que es puguin relacionar posteriorment amb determinats menjars.