Distorsió del gust

S’anomena disgèusia i fa referència a la percepció de gustos desagradables, metàl·lics o amargs en els aliments i les elaboracions.

QUÈ ET RECOMANEM?

Mantenir una higiene bucal correcta. Abans de menjar glopejar aigua i farigola o bicarbonat.
Fer servir utensilis i coberts no metàl·lics per preparar el menjar i per menjar (plàstic, silicona, porcellana, bambú, fusta…)
Menjar fruita àcida (taronja, llimona, maduixes, kiwi, pinya…) per ajudar a fer desaparèixer el gust metàl·lic. Cal evitar-ho si apareixen nafres.

  • Macerant-los en sucs cítrics, salses agredolces o espècies no picants.

  • Menjant la carn barrejada amb aliments o condiments dolços o aromàtics (fruita, fruita seca, compotes, melmelades, mel, etc.).

  • Fer servir preparacions com ara púdings, croquetes, bunyols, empanades, farcits d’entrepans o canelons on es barregen molt amb altres ingredients.

Moltes vegades el mal gust dels aliments s’accentua quan no es compleix el que s’espera d’un plat; si es preparen plats diferents que no s’han tastat mai, es minimitza l’efecte de l’expectativa i es poden tolerar millor els gustos estranys. És una oportunitat per conèixer noves cultures alimentàries i triar preparacions especiades, atractives, però alhora fàcils de preparar.

Si hi ha també alteració de l’olfacte: cal evitar aliments d’olor forta (peix blau, fregits, col…) i triar preparacions fredes o tèbies, ja que desprenen menys olors.