Nàusees i vòmits

És un dels símptomes més habituals, especialment com a efecte secundari de la quimioteràpia. Les nàusees poden provocar sensacions desagradables a l’estómac, produir arcades i també afavorir el vòmit. Els vòmits es generen per les contraccions fortes dels músculs de l’estómac, que fan que el contingut d’aquest pugi.
La intensitat, la freqüència i el moment de l’aparició de les nàusees o vòmits són variables i individuals, i depenen de molts factors, com els fàrmacs que es fan servir, la dosi i la susceptibilitat individual.

QUÈ ET RECOMANEM?

Es recomana respirar profundament i lentament, i esperar que disminueixi el malestar abans de menjar res.

Utilitzar peces de roba còmodes i evitar peces estretes.

Durant l’àpat pot ser útil deixar la finestra oberta perquè entri aire fresc o posar un ventilador, per reduir les olors i afavorir la sensació de frescor.

Estar assegut o recolzat amb la secció superior del cos recta fins a una hora després dels àpats pot ajudar.

Rentar-se les dents i/o glopejar si es vomita.

Aproximadament 30 minuts després. Les begudes carbonatades o amb gas són una bona opció.

 • Especialment durant els dies en què els vòmits són freqüents.
 • En algunes ocasions les begudes gasoses poden disminuir la sensació de nàusees (aigua amb gas, les begudes de cola o ginger-ale…).
 • Els gelats de gel i les gelatines també poden ser una bona opció per ajudar a hidratar-se.

 • És preferible no beure durant els àpats, ja que això afavoreix la sensació de sacietat o inflor.

 • Triar carns blanques, embotits magres o peix blanc.
 • Evitar les coccions que generen més fums i olors, com els fregits, els saltats o els aliments a la planxa a alta temperatura. Els aliments fregits, a banda que desprenen una olor més forta que pot ser molesta, també són més difícils de digerir i poden provocar més nàusees.
 • Fer servir tècniques de cocció suaus perquè els plats es digereixin millor, com els preparats al vapor, bullits o a la planxa a baixa temperatura.

 • Si les olors molesten molt, cal evitar la col o la coliflor, el peix blau, i cuinar de manera que se’n generin poques, com la cocció d’aliments a la papillota, al microones, o marinats.

 • Aquests són més ben tolerats perquè desprenen menys olor que els calents: amanides de pasta, entrepans, sopes fredes, gelats casolans, etc.

Cal obviar algunes salses, herbes aromàtiques, espècies picants, etc., perquè poden afavorir les nàusees.

S’ha observat que poden tenir un efecte calmant de les nàusees. Es pot afegir gingebre o menta, ja sigui fresc o en pols, a les infusions, els glaçons, les gelatines, els gelats, les crispetes o damunt d’aliments com el pa, les amanides, la pasta o dins de plats ja cuinats.

Normalment, els aliments secs es toleren més bé. Per exemple: torrades, galetes salades, bastonets de pa, coquetes d’arròs i de blat de moro, fruita seca, xips de plàtan, coco sec, etc.

 • Fer dieta absoluta (no menjar res) durant les primeres hores i beure únicament petits glops d’aigua fresca cada deu o quinze minuts.
 • Després de quatre o sis hores es poden augmentar progressivament els líquids que s’ingereixen (begudes de rehidratació o begudes isotòniques).

  Beguda isotònica casolana
  Barregeu en un litre d’aigua el suc de dues llimones, una cullerada sopera de mel, una culleradeta de postres de sal marina i una culleradeta de postres de bicarbonat sòdic. Quan aquests ingredients estiguin dissolts, deixeu-la a la nevera fins que sigui fresca.


 • Després de 24 hores sense vòmits, cal iniciar una dieta de digestió fàcil (preferiblement amb aliments cuits i suaus) i triar sempre tècniques com el vapor o el bullit per cuinar els aliments.
 • Començar a introduir a continuació aliments secs, ja que es toleren més bé (pa, torrades, galetes salades, bastonets, etc.).
 • Si s’ha estat vomitant durant dos dies seguits, cal posar-se en contacte amb el metge o personal d’infermeria de referència, per evitar una possible deshidratació.