Assegurar la ingesta de calci i vitamina D

L’osteoporosi és una malaltia que es caracteritza per la disminució de la densitat i la qualitat òssies, i l’osteomalàcia és una afecció que fa que els ossos es tornin tous i es deformin. Totes dues situacions comporten un augment del risc d’experimentar fractures, dolors ossis i feblesa muscular. La gastrectomia afavoreix el desenvolupament d’aquestes malalties a llarg termini, a causa d’una mala absorció de la vitamina D i el calci, i també de la baixa ingesta. Pel que fa a l’alimentació, una vegada normalitzada i en funció de la tolerància a diferents aliments, cal tenir en compte:

QUÈ ET RECOMANEM?

Reviseu l’apartat “Recomanacions dieteticoculinàries després de la gastrectomia (parcial o total)”

Es poden consumir petites quantitats de cafè, sempre amb llet sense lactosa o begudes vegetals enriquides amb calci o vitamina D.

Tots tenen un paper important per prevenir la pèrdua de massa muscular i òssia.

El calci el podem trobar tant en aliments d’origen animal com vegetal, i cal que l’incorporeu en el format recomanat per a la gastrectomia i segons la tolerància i l’evolució (llet sense lactosa; fruita seca molta o en crema de fruita seca 100%; llegums en puré o ben aixafats amb la forquilla, o peix blau, segons la tolerància i la progressió).

Fonts de calci principals d’origen animal Fonts de calci principals d’origen vegetal
  • Aliments lactis (llet, iogurt, formatges…)
  • Peix triturat, amb espines toves comestibles (com la sardina i el seitó, fresc i/o de llauna)*
  • Aliments enriquits** amb aquest mineral
  • Fruita seca (nous, avellanes, ametlles)
  • Llegums (cigrons, soja, llenties, mongetes) i derivats (tofu)
  • Vegetals de fulla verda (espinacs, bledes, col, bròcoli…)
  • Aliments enriquits** amb aquest mineral

* Podeu consumir peix amb espines només de manera triturada.
** Els aliments enriquits amb calci, com alguns cereals d’esmorzar, galetes o begudes vegetals, són opcions vàlides sempre que no continguin gaire sucre.

Vegeu més receptes introduint osteoporosi i gastrectomia al cercador, juntament amb qualsevol altre efecte secundari que es presenti.

Les millors fonts són el peix gras* (salmó, tonyina, sardines, seitons, verat…), els lactis (la llet sense lactosa i la resta de lactis, com ara el iogurt natural o els formatges, segons la tolerància), el rovell d’ou, els bolets i els aliments enriquits** amb aquesta vitamina.
Exemples de receptes riques en vitamina D que podreu incorporar o adaptar segons la tolerància i la progressió:

Vegeu més receptes introduint osteoporosi i gastrectomia al cercador, juntament amb qualsevol altre efecte secundari que es presenti.
* Tingueu una precaució especial amb les espines.
** Els aliments enriquits amb vitamina D, com alguns cereals d’esmorzar, galetes o begudes vegetals, són opcions vàlides sempre que no continguin gaire sucre.

Es recomana fer-la de manera regular, ja que és un element clau en la prevenció de l’osteoporosi: camineu 30 minuts al dia, amb una exposició al sol durant 10 o 15 minuts a l’estiu i 20 o 30 minuts a l’hivern, preferentment al matí i tres cops per setmana, sempre amb protecció solar.