Nàusees i vòmits

Les nàusees poden provocar sensacions desagradables a l’estómac, produir arcades i afavorir també el vòmit. El vòmit es genera per les contraccions fortes dels músculs de l’estómac, que fan que el contingut pugi. Això pot ser conseqüència d’alguns dels fàrmacs utilitzats durant la quimioteràpia i sol durar uns dies. La intensitat, la freqüència i el moment d’aparició de les nàusees o vòmits són variables i individuals i depenen de molts factors, com els fàrmacs utilitzats, la dosi i la susceptibilitat individual.

QUÈ ET RECOMANEM?

Respireu profundament i lentament, i espereu que disminueixi el malestar abans de menjar res.

Durant l’àpat pot ser útil deixar la finestra oberta perquè entre aire fresc o utilitzar un ventilador, per reduir les olors i afavorir la sensació de frescor.

Pot ajudar estar assegut o recolzat amb la secció superior del cos recta fins a una hora després dels àpats.

 • Especialment durant els dies en què els vòmits són freqüents.
 • Beveu durant tot el dia a glopets.
 • Els gelats de gel i les gelatines també poden ser una bona opció per ajudar a hidratar-se.
 • És preferible no beure durant els àpats, ja que això afavoreix la sensació de sacietat o inflor.

 • Trieu carns blanques, embotits magres o peix blanc.
 • Eviteu aliments que desprenguin molta olor, com la col o la coliflor.
 • Eviteu les coccions que generen més fums i olors, com els fregits, els saltats o els aliments a la planxa a alta temperatura. Els aliments fregits, a part que desprenen una olor més forta que pot ser molesta, també són més difícils de digerir i poden provocar més nàusees.
 • Utilitzeu tècniques de cocció suaus perquè els plats siguin més fàcils de digerir, com ara el vapor, bullits, a la planxa a baixa temperatura, a la papillota, al microones o marinats.

Obvieu algunes salses, herbes aromàtiques, espècies picants, etc., perquè poden afavorir les nàusees.

S’ha observat que poden tenir un efecte calmant de les nàusees. Podeu afegir gingebre o menta, sigui fresc o en pols, a les infusions, els glaçons, les gelatines, els gelats, les crispetes o damunt d’aliments com el pa, les amanides, la pasta o dins de plats ja cuinats.

Normalment, els aliments secs es toleren més bé. Per exemple: torrades, galetes salades, bastonets de pa, coquetes d’arròs i de blat de moro, fruita seca, xips de plàtan, coco sec, etc.

Aquestes preparacions desprenen menys olor que les calentes, per la qual cosa és possible que vinguin de gust o es tolerin més bé: amanides de pasta, entrepans, sopes i cremes fredes, gelats casolans, etc.

 • Intenteu mantenir la ingesta de líquids amb aigua fresca a glopets cada deu o quinze minuts.
 • Introduïu aliments secs, ja que es toleren més bé (pa, torrades, galetes salades, bastonets, etc.).
 • Proveu una dieta de digestió fàcil (preferiblement amb aliments cuits i suaus) i trieu sempre tècniques com el vapor o el bullit per cuinar els aliments.
 • Si s’ha estat vomitant durant dos dies seguits, poseu-vos en contacte amb el metge de referència.