Recomanacions dieteticoculinàries després de la gastrectomia total

Després de la gastrectomia el cos necessita unes setmanes per recuperar-se, durant les quals cal ingerir aliments rics en proteïnes que ajudin el pacient a refer-se i que evitin que perdi més pes. Durant aquest període caldrà adaptar-se a una nova situació, aprendre a entendre què passa en el cos amb els diferents aliments, tipus de coccions o quantitats. En aquest temps el cos necessita aliments fàcils de digerir, fins que l’intestí s’adapti a rebre’ls i digerir-los. Cada persona és diferent, per la qual cosa el temps necessari per poder tornar a menjar de tot variarà; l’important és anar progressant cada dia i anar introduint aliments i preparacions a poc a poc.

QUÈ ET RECOMANEM?

Es recomana consumir prop d’1,5 litres de líquid al dia, però com que no és fàcil, és preferible intentar arribar al màxim que cadascú toleri.
En moltes ocasions, l’aigua sola no es tolera correctament, per la qual cosa caldrà beure altres líquids, com ara brous, sucs diluïts o liquats de verdura i fruita diluïts. També són una bona opció les gelatines i els polos.
És recomanable beure sempre fora dels àpats i en volums petits, i no beure durant els 30 i els 60 minuts abans i després dels àpats. És preferible començar amb volums petits i a glopets.
Eviteu les begudes ensucrades, carbonatades o amb gas i les begudes alcohòliques.

Atès que ja no es disposa d’estómac per rebre i digerir els aliments abans que aquests passin a l’intestí prim, és habitual que us sentiu plens molt de pressa i perdeu la gana. Per aquest motiu, la quantitat de menjar ha de ser molt més petita per àpat. És important que feu més àpats al dia per incorporar aliments diferents i augmentar la proporció de nutrients. Així doncs, es recomana que distribuïu l’alimentació com a mínim en: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó.
En alguns casos, pot ser que el fraccionament hagi de ser encara més gran i calgui menjar cada dues hores. Encara que us sentiu plens, és recomanable que mengeu diverses vegades al dia per mantenir un pes i un estat nutricional adequats. Això, a més, ajudarà el sistema digestiu a adaptar-se a la nova situació.

És imprescindible mastegar molt bé els aliments i convertir-los en puré abans d’empassar-se’ls.

És important aprendre a escoltar el cos quan es menja, per detectar-ne les sensacions i reaccions, i cal deixar d’ingerir abans de tenir sensació de sacietat per evitar molèsties posteriors.

Descansar assegut o mig incorporat després dels àpats.

Fruites, lactis, farinacis (cereals, tubercles, llegums*…), aliments proteics (ous, peix, carn, tofu, tempeh, seitan, proteïna texturizada) i greixos saludables (oli d’oliva verge, fruita seca**), d’acord amb la tolerància i la progressió de l’alimentació.
Incorporeu verdures, en poca quantitat al principi, ja que omplen molt i aporten poca energia.
* Els llegums s’han d’incorporar triturats (cremes, purés…) o ben aixafats amb una forquilla, per facilitar-ne la digestió.
** La fruita seca s’ha d’incorporar molta o triturada.

És habitual que durant l’estada hospitalària se segueixi una dieta líquida i es progressi a una alimentació triturada, amb la qual s’arriba a casa. Allà es podrà iniciar una dieta amb aliments de textura tova, que es poden aixafar en cas que no es tolerin de manera sòlida. El tipus d’aliments i les textures necessaris podran anar progressant dia a dia, d’acord amb les especificacions de l’equip mèdic.

Atès que la capacitat de l’estómac és reduïda, mengeu poc i de manera freqüent. És recomanable que eviteu fer un dejuni prolongat, així que idealment feu un ressopó abans de ficar-vos al llit, per reduir el temps sense ingerir res.

Encara que sigui en petites quantitats, assegureu sempre en el dinar i el sopar la presència de farinacis, aliments proteics, verdures en poca quantitat i fruita, tal com s’indica en el mètode del plat. Es pot utilitzar un plat per a postres com a base per preparar un plat únic, un primer o un segon plat o un àpat tipus tapes.
És preferible que incorporeu els grups d’aliments segons les indicacions dels punts posteriors.

Arròs blanc, pasta, patata, pastanaga cuita, pa, civada o llegums.
Tingueu en compte les indicacions següents:

  • Mengeu els llegums en forma de puré.
  • Mengeu el pa torrat perquè acostuma a posar-se millor.
  • Mengeu la pasta i l’arròs ben cuits, que no quedin al dente.
  • Eviteu les versions senceres o integrals dels cereals (arròs integral, pasta integral, pa integral…).

Inicialment, després de la cirurgia, és recomanable evitar verdures molt fibroses o flatulentes, com ara el porro, els espàrrecs, les carxofes, la coliflor o el bròcoli.
Passat un temps, podeu introduir altres verdures en petites quantitats, de manera cuita, i anar-ne incorporant de noves segons la tolerància a la verdura crua, com ara les amanides.
Cal tenir en compte que les verdures aporten poca energia, per la qual cosa serà important que en consumiu en poca quantitat i sempre ben condimentades i/o acompanyades d’aliments més nutritius.

La carn, el peix, el marisc, els ous i la soja són els aliments amb proteïnes de més qualitat. Cal que assegureu aquestes proteïnes almenys en els àpats principals: en el dinar i el sopar, és a dir, qualsevol preparació que contingui peix blanc, marisc, carn (principalment magra), ous, soja o els derivats (tofu, soja texturizada, etc.), segons la tolerància. En la resta dels àpats es poden incloure altres aliments que també siguin una bona font de proteïnes, com ara els lactis, segons la tolerància.
És preferible que eviteu carns molt fortes o fibroses, ja que no solen posar-se bé. La textura és important, per la qual cosa les preparacions a base de carn picada, carn picada barrejada amb salsa, etc. se solen tolerar més bé (hamburgueses de qualitat, mandonguilles amb salsa…).
Incorporeu el peix blau (sardina, verat, salmó…) a mesura que aneu tolerant altres aliments i la digestió s’hagi normalitzat.
Exemples d’aliments rics en proteïnes:

D’origen animal
  • Peix blanc: rap, lluç, bacallà.
  • Marisc: calamar, pop, musclos, sípia, gambes, escopinyes, surimi.
  • Peix en conserva: tonyina (segons la tolerància).
  • Carn blanca: pollastre, gall dindi, conill, llom de carn magra de porc, pernil dolç o gall dindi cuit.
  • Carn vermella: carn picada magra de vedella o porc.
  • Ous, especialment la clara.
  • Lactis: iogurt natural ric en proteïnes.
D’origen vegetal
  • Llegums molt cuits i en puré o aixafats: llenties, cigrons, mongetes (vermelles, negres, blanques…), soja.
  • Derivats de la soja: soja texturitzada, farina de soja, tofu, tempeh…
  • Seitan: gluten de blat o d’altres cereals.
  • Fruita seca molta o crema de fruita seca 100%.

Les persones que seguiu una alimentació exclusivament vegetal, sense proporció d’aliments d’origen animal o amb molt poca presència d’aquests (vegana, vegetariana estricta, etc.), és molt important que consulteu el vostre dietista nutricionista de referència perquè estudiï com cobrir adequadament les necessitats de proteïnes, vitamines i minerals que l’organisme necessita per fer front a tot el procés oncològic.

Adaptar l’alimentació a una textura que ajudi a facilitar la digestió dels aliments durant els primers dies pot ser necessari en alguns casos. En general, no obstant això, es recomana que normalitzeu l’alimentació com més aviat millor per evitar perdre pes, ja que les dietes triturades aporten menys energia i nutrients.

La primera setmana és recomanable que prioritzeu coccions suaus i amb poc greix, com ara els bullits, el menjar cuit al microones, a la papillota o els guisats molt suaus.
Posteriorment, podeu incorporar preparacions al forn, guisats i estofats baixos en greix, i finalment a la planxa.
És preferible que eviteu els arrebossats, els fregits i els guisats molt grassos.

En molts casos, es toleren millor les preparacions a temperatura ambient (ni massa fredes ni massa calentes).

Es recomana que comenceu amb lactis sense lactosa. Posteriorment, podeu comprovar la tolerància al iogurt natural desnatat i, més endavant, al iogurt natural, el mató i els formatges frescos. Finalment, podreu comprovar la tolerància a la resta de lactis.
És recomanable que incorporeu a la dieta iogurt natural ric en proteïnes (amb lactosa o sense, segons la tolerància i la progressió).
Eviteu els lactis ensucrats, com ara els iogurts ensucrats o de gustos, natilles, flam, mousse…

És important que consumiu dues o tres peces de fruita al dia. Inicialment, sempre cuita, triturada (sense pela ni pinyols) o en compota. Més endavant, comproveu la tolerància a petites quantitats de fruita fresca (sense pela ni pinyols): poma, raïm, pera, plàtan.
Eviteu les fruites àcides (pinya, taronja, aranja, mandarina, maduixes). També podeu comprovar la tolerància a petites quantitats de liquats de fruita i verdures en petits volums.

Evitar condiments picants i irritants

  • Seguiu les recomanacions anteriors i la següent taula d’aliments aconsellats i desaconsellats per iniciar l’alimentació a casa després d’una gastrectomia total.
Grup d’aliments Aconsellats Desaconsellats
Lactis
  • Llet semidesnatada sense lactosa (segons la tolerància)
  • Iogurt natural desnatat
  • Formatges frescos i cremosos desnatats
  • Llet sencera, semidesnatada o desnatada.
  • Formatges curats
  • Postres làcties ensucrades, com ara natilles, flam, mousse…
Verdures i hortalisses
  • Cuites (bullides, al vapor, al forn) en puré o ben aixafades
  • Pastanaga, carbassó, carbassa, mongetes molt tendres, espinacs i bledes sense tija, albergínia
  • Verdures fortes o molt fibroses, com la carxofa, les cols de Brussel·les, l’api, els porros, la remolatxa i els espàrrecs
  • Verdures crues: enciam, tomàquet, pebrot, ceba…
Fruites
  • Plàtan madur
  • Pera i poma madures i pelades
  • Fruita al forn sense sucre
  • Fruita amb suc
  • Compotes
  • Crema 100% de fruita seca

Proveu la tolerància a petites quantitats de meló, síndria, préssec, albercoc o alvocat.

  • Fruita fresca amb pela
  • Fruites àcides (taronja, mandarina, maduixes, pinya, kiwi…)
  • Fruites fibroses, com ara nespres, prunes i caquis
  • Fruita en almívar
  • Fruita seca sencera (ametlles, nous, avellanes…)
Cereals, llegums, patata
  • Arròs
  • Sèmola de blat i arròs
  • Pasta italiana
  • Cereals d’esmorzar no integrals i sense sucre
  • Pa blanc torrat o del dia anterior
  • Patata bullida en puré
  • Llegums: exclusivament en puré o aixafats
  • Cereals sencers (arròs integral, civada, ordi, quinoa…)
  • Pasta i pa integral
  • Pa amb llavors, fruita seca…
Carn i peix
  • Carn de textura tova, esmicolada o picada (també són aptes les hamburgueses i les mandonguilles de bona qualitat)
  • Pollastre i gall dindi (sense pell)
  • Conill
  • Carn magra de porc (llom) i de vedella
  • Peix blanc
  • Pernil dolç o gall dindi cuit
  • Coccions: bullits, estofats, a la planxa, al vapor, al forn amb poc greix
  • Carns molt fortes, fibroses o molt grasses
  • Carns molt processades: embotits, hamburgueses i salsitxes comercials
  • Peix blau* (sardines, seitons, salmó…)
  • Embotits curats
  • Vísceres (fetge, ronyó…)
  • Marisc*
  • Coccions: aliments fregits, arrebossats, guisats forts
Ous
  • Truites
  • Ou remenat
  • Ou dur
  • Ou poché
  • Ou al microones
  • Ou ferrat a la paella antiadherent amb poc oli
  • Ou ferrat convencional
Dolços
  • Galetes tipus maria, en poca quantitat
  • Pa de pessic o magdalenes casolanes sense greixos i sense sucre
  • Sucre
  • Mel
  • Xocolata
  • Brioixeria
  • Gelats
  • Llaminadures
  • Gelees
  • Poliols (xilitol, maltitol…)
Begudes
  • Aigua
  • Begudes de soja, arròs o civada sense sucre afegit
  • Tes i infusions suaus (camamilla, tarongina…)
  • Suc de poma
  • Liquat de poma, pera o pastanaga
  • Brous
  • Begudes alcohòliques
  • Refrescos i begudes amb gas
  • Sucs comercials
  • Cafè (limiteu-lo a petites quantitats al dia, sempre amb llet sense lactosa o beguda vegetal)
Altres
  • Espècies picants
  • Patates xips i altres aperitius salats o fregits
  • Pastilles de brou
* Passat el primer mes, podeu comprovar la tolerància a petites quantitats de peix blau o marisc.

Una vegada que la pèrdua de pes s’alenteixi o s’estabilitzi i es tolerin bé els aliments, podeu començar a introduir-ne d’altres i també noves preparacions, que hauran de tenir més contingut de fibra (fruites fresques, verdures, fruita seca, llegums i cereals integrals d’un en un i en petites quantitats, per comprovar-ne la tolerància).
És recomanable continuar utilitzant el diari alimentari per comprovar la tolerància a la introducció de nous aliments.
Igual com en les primeres setmanes, cal que tingueu en compte:

  • Fer almenys sis o vuit petits àpats al dia.
  • Menjar lentament i de manera relaxada.
  • Mastegar els aliments completament abans d’empassar-se’ls.
  • Evitar beure durant els àpats. Fer-ho entre 30 i 60 minuts abans o 30 i 60 minuts després de menjar, i sempre en petites quantitats.
  • Consumir aliments rics en proteïnes a cada àpat.
  • Assegurar un consum suficient de ferro, calci i vitamina D.
  • Evitar el consum de sucres simples i afegits.
  • Evitar l’alcohol.

En la taula següent es proposen idees d’enriquiments de preparacions aptes per a la gastrectomia total.

Elaboració Idees per enriquir una elaboració
Sopes
  • Afegiu-hi una cullerada d’oli d’oliva verge.
  • Afegiu-hi un ou durant la preparació i tritureu-ho tot com si fos un consomé.
  • Afegiu-hi un ou dur picat o ratllat per sobre.
  • Afegiu-hi pollastre o crostonets de pa torrat.
  • Afegiu-hi formatge tipus mozzarella ratllat.
  • Afegiu-hi pilotetes de carn al brou.
Cremes i purés
  • Assegureu-vos que hi incorporeu una part més gran de patata o llegums que de verdures.
  • Afegiu-hi, triturat, una cullerada d’oli d’oliva verge, nata sense lactosa, cereals dextrinats o farina de llegums.
  • Afegiu-hi formatge (semicurat, curat o formatgets), ja sigui triturat, a dauets o ratllat per sobre, segons la tolerància.
  • Afegiu-hi un ou dur ratllat per sobre o tritureu-lo dins la preparació.
  • Afegiu-hi una cullerada de tahina (pasta de sèsam) o altres cremes de fruita seca 100% (ametlla, avellana o cacauet).
  • Afegiu-hi daus de tofu per sobre o tritureu-los amb la crema.
  • Afegiu-hi una cullerada de llet en pols (sense lactosa)
Pastes i arrossos
  • Prepareu-los amb ingredients rics en proteïnes, com ara saltats amb carn picada, pollastre picat, peix, tofu, seitan o soja texturitzada.
  • Amaniu-los amb salses que incloguin oli d’oliva verge; fruita seca molta o crema de fruita seca 100%; crema de llet, nata o llet evaporada (amb lactosa o sense, segons la tolerància); cremes vegetals; beixamel…
  • Si elaboreu salses amb llet o nata, afegiu-hi una cullerada de llet en pols desnatada (amb lactosa o sense, segons la tolerància).
  • Afegiu-hi formatge ratllat i/o ou dur ratllat per sobre.
Carn i peix
  • Acompanyeu-los amb salses a base d’oli d’oliva verge; maioneses casolanes; nata o llet evaporada (amb lactosa o sense, segons la tolerància), o salses de iogurt ric en proteïnes.
Llet
  • Afegiu-hi una cullerada de llet en pols (amb lactosa o sense, segons la tolerància).
  • Barregeu-hi galetes tipus maria esmicolades, cereals d’esmorzar, granola o cereals dextrinats.
Iogurt
  • Prioritzeu el iogurt ric en proteïnes o el iogurt tipus grec (amb lactosa o sense, segons la tolerància), i afegiu-hi: llet en pols, fruita seca molta o crema de fruita seca 100%, fruita deshidratada ben picada (coco sec, plàtan sec, orellanes, panses, dàtils…), trossets de fruita en almívar, galetes tipus maria, cereals d’esmorzar enriquits o cereals dextrinats.

  • Eviteu beure una hora abans i una hora després dels àpats.
  • Estireu-vos uns 30 minuts després dels àpats (si hi ha reflux, descanseu incorporats, sense estirar-vos).
  • Eviteu les begudes alcohòliques, les begudes amb cafeïna (cafè, refrescos estimulants) i el te, perquè augmenten la velocitat de l’evacuació gàstrica.
  • Eviteu prendre aliments amb sucres simples:
    • No afegiu sucre (sucre blanc o morè, mel, xarop d’atzavara, altres xarops…) a les preparacions.
    • Eviteu els aliments que continguin sucres simples (sucre blanc o morè, mel, xarop d’atzavara, altres xarops), com ara sucs comercials, refrescos, pastisseria o brioixeria, salses comercials, iogurts ensucrats o postres làcties (flam, natilles, mousse, gelats…).
    • Limiteu els sucs de fruita naturals.