Recomanacions dieteticoculinàries després de la gastrectomia parcial

Després de la gastrectomia el cos necessita unes setmanes per recuperar-se, durant les quals cal ingerir aliments rics en proteïnes que ajudin el pacient a refer-se i que evitin que perdi més pes. Durant aquest període caldrà adaptar-se a una nova situació i aprendre a entendre què passa en el cos amb els diferents aliments, tipus de coccions o quantitats. En aquest temps el cos necessita aliments fàcils de digerir, perquè l’estómac pugui adaptar-se a la seva nova capacitat i funcionalitat. Cada persona és diferent, per la qual cosa el temps necessari per poder tornar a menjar de tot variarà; l’important és anar progressant cada dia i anar introduint aliments i preparacions a poc a poc.

Després de la gastrectomia parcial pot ser que la part de l’estómac que ha quedat en el cos del pacient tingui gastroparèsia —trastorn que retarda o atura el moviment dels aliments de l’estómac a l’intestí prim—, que comporta l’aparició de nàusees, reflux, sensació molt ràpida de sacietat, singlot o rots, que poden fer complicat menjar adequadament les primeres setmanes. Per fer-hi front, caldrà seguir una dieta de textura triturada fàcil de digerir. Una vegada superada aquesta situació, l’alimentació podrà anar progressant, sense modificar-ne la textura però ampliant-ne les quantitats.

QUÈ ET RECOMANEM?

Es recomana consumir prop d’1,5 litres de líquid al dia, però com que no és fàcil, és preferible intentar arribar al màxim que cadascú toleri.
En moltes ocasions, l’aigua sola no es tolera correctament, per la qual cosa caldrà beure altres líquids, com ara brous, sucs diluïts o liquats de verdura i fruita diluïts. També són una bona opció les gelatines i els polos.
És recomanable beure sempre fora dels àpats i en volums petits, i no beure durant els 30 i els 60 minuts abans i després dels àpats.

 • Comenceu amb volums petits i a glopets.
 • Eviteu les begudes ensucrades, carbonatades o amb gas i les begudes alcohòliques.

A causa de la reducció de la capacitat de l’estómac, la quantitat de menjar ha de ser molt més petita per àpat. És important fer més àpats al dia per incorporar aliments diferents i més proporció de nutrients. Així doncs, es recomana que distribuïu l’alimentació com a mínim en: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó.
En alguns casos pot ser que el fraccionament hagi de ser encara més gran i calgui que mengeu cada dues hores. Encara que us sentiu plens, és recomanable que mengeu diverses vegades al dia per mantenir un pes i un estat nutricional adequats. Això, a més, ajudarà el sistema digestiu a adaptar-se a la nova situació.

És imprescindible mastegar molt bé els aliments i convertir-los en puré abans d’empassar-se’ls.

És important aprendre a escoltar el cos quan es menja, per detectar-ne les sensacions i reaccions, i cal deixar d’ingerir abans de tenir sensació de sacietat per evitar molèsties posteriors.

Descansar assegut o semiincorporat després dels àpats.

Fruites, lactis, farinacis (cereals, tubercles, llegums*…), aliments proteics (ous, peix, carn, tofu, tempeh, seitan, proteïna texturitzada) i greixos saludables (oli d’oliva verge, fruita seca**), d’acord amb la tolerància i la progressió de l’alimentació.
Incorporeu verdures en l’alimentació, en poca quantitat al principi, ja que omplen molt i aporten poca energia.
* Els llegums s’han d’incorporar triturats (cremes, purés…) o ben aixafats amb una forquilla, per facilitar-ne la digestió.
** La fruita seca s’ha d’incorporar molta o triturada.

És habitual que durant l’estada hospitalària se segueixi una dieta líquida i es progressi a una alimentació triturada, amb la qual s’arriba a casa. Allà es podrà iniciar una dieta amb aliments de textura tova, que es poden aixafar en cas que no es tolerin de manera sòlida. El tipus d’aliments i les textures necessaris podran anar progressant dia a dia, d’acord amb les especificacions de l’equip mèdic.

Atès que la capacitat de l’estómac és reduïda, cal menjar poc i de manera freqüent. És recomanable que eviteu fer un dejuni prologat, així que idealment feu un ressopó abans de ficar-vos al llit, per reduir el temps de dejuni.

Encara que sigui en petites quantitats, assegureu sempre en el dinar i el sopar la presència de farinacis, aliments proteics, verdures en poca quantitat i fruita, tal com s’indica en el mètode del plat. Es pot utilitzar un plat per a postres com a base per preparar un plat únic, un primer o un segon plat o un àpat tipus tapes.
És preferible que incorporeu els grups d’aliments segons les indicacions dels punts posteriors.

Arròs blanc, pasta, patata, pastanaga, pa torrat, civada o llegums.
Tingueu en compte les indicacions següents:

 • Mengeu els llegums en forma de puré.
 • Mengeu el pa torrat perquè acostuma a posar-se millor.
 • Mengeu la pasta i l’arròs ben cuits, que no quedin al dente.
 • Eviteu les versions senceres o integrals dels cereals (arròs integral, pasta integral, pa integral…).

Inicialment, després de la cirurgia, eviteu verdures molt fibroses o flatulentes, com el porro, els espàrrecs, les carxofes, la coliflor o el bròcoli.
Passat un temps, podeu introduir altres verdures en petites quantitats, de manera cuita, i anar-ne incorporant de noves segons la tolerància a la verdura crua, com ara les amanides.
Cal tenir en compte que les verdures aporten poca energia, per la qual cosa serà important que en consumiu en poca quantitat i sempre ben condimentades i/o acompanyades d’aliments més nutritius.

La carn, el peix, el marisc, els ous i la soja són els aliments amb proteïnes de més qualitat. Cal que assegureu aquestes proteïnes almenys en els àpats principals: en el dinar i el sopar, és a dir, qualsevol preparació que contingui peix blanc, marisc, carn (principalment magra), ous, soja o els derivats (tofu, soja texturizada, etc.), segons la tolerància. En la resta dels àpats es poden incloure altres aliments que també siguin una bona font de proteïnes, com ara els lactis, segons la tolerància.
És preferible que eviteu carns molt fortes o fibroses, ja que no solen posar-se bé. La textura és important, per la qual cosa les preparacions a base de carn picada, carn picada barrejada amb salsa, etc. se solen tolerar millor (hamburgueses de qualitat, mandonguilles amb salsa…).
Incorporeu el peix blau (sardina, verat, salmó…) a mesura que aneu tolerant altres aliments i la digestió s’hagi normalitzat.
Exemples d’aliments rics en proteïnes:

D’origen animal
 • Peix blanc: rap, lluç, bacallà.
 • Marisc: calamar, pop, musclos, sípia, gambes, escopinyes, surimi.
 • Peix en conserva: tonyina (segons la tolerància).
 • Carn blanca: pollastre, gall dindi, conill, llom de carn magra de porc, pernil dolç o gall dindi cuit.
 • Carn vermella: carn picada magra de vedella o porc.
 • Ous, especialment la clara.
 • Lactis: iogurt natural ric en proteïnes.
D’origen vegetal
 • Llegums molt cuits i en puré o aixafats: llenties, cigrons, mongetes (vermelles, negres, blanques…), soja.
 • Derivats de la soja: soja texturitzada, farina de soja, tofu, tempeh…
 • Seitan: gluten de blat o d’altres cereals.
 • Fruita seca molta o crema de fruita seca 100%.

Les persones que seguiu una alimentació exclusivament vegetal, sense proporció d’aliments d’origen animal o amb molt poca presència d’aquests (vegana, vegetariana estricta, etc.), és molt important que consulteu el vostre dietista nutricionista de referència perquè estudiï com cobrir adequadament les necessitats de proteïnes, vitamines i minerals que l’organisme necessita per fer front a tot el procés oncològic.

Els primers dies és recomanable que prioritzeu coccions suaus i amb poc greix, com ara els bullits, el menjar cuit al microones, a la papillota o els guisats molt suaus.
Posteriorment, podeu incorporar preparacions a la planxa, al forn i guisats i estofats baixos en greix.
És preferible que eviteu els arrebossats, els fregits i els guisats molt grassos.

En molts casos, es toleren més bé les preparacions a temperatura ambient (ni massa fredes ni massa calentes).

Es recomana que comenceu amb lactis sense lactosa. Posteriorment, podeu comprovar la tolerància al iogurt natural desnatat i, més endavant, al iogurt natural, el mató i els formatges frescos. Finalment, podreu comprovar la tolerància a la resta de lactis.
És recomanable que incorporeu a la dieta iogurt natural ric en proteïnes (amb lactosa o sense, segons la tolerància i la progressió).
Eviteu els lactis ensucrats, com ara els iogurts ensucrats o de gustos, natilles, flam, mousse…

És important que consumiu dues o tres peces de fruita al dia. Inicialment, sempre cuita, triturada (sense pela ni pinyols) o en compota.
Més endavant, comproveu la tolerància a petites quantitats de fruita fresca (sense pela ni pinyols): poma, raïm, pera, plàtan. Espereu fins que es normalitzi la funció digestiva per tastar les fruites àcides (pinya, taronja, aranja, mandarina, maduixes).
També podeu prendre petites quantitats de liquats de fruita i verdures en petits volums.

Evitar condiments picants i irritants.

Seguiu una alimentació triturada de fàcil digestió per acompanyar les conseqüències de la gastroparèsia les primeres setmanes després de l’operació. Es recomana que seguiu les recomanacions anteriors, però adaptant l’alimentació a una textura triturada.

Si en voleu més informació, podeu consultar l’apartat següent.
Generalment, un cop hagi passat el primer mes de la intervenció (o segons la tolerància) podreu seguir progressivament una alimentació més normalitzada.

 • Eviteu beure una hora abans i una hora després dels àpats.
 • Estireu-vos uns 30 minuts després dels àpats (si hi ha reflux, descanseu reclinats, sense estirar-vos del tot).
 • Eviteu les begudes alcohòliques, les begudes amb cafeïna (cafè, refrescos estimulants) i el te, perquè augmenten la velocitat de l’evacuació gàstrica.
 • Eviteu menjar aliments amb sucres simples:
  • No afegiu sucre (sucre blanc o morè, mel, xarop d’atzavara, altres xarops…) a les preparacions.
  • Eviteu els aliments que continguin sucres simples (sucre blanc o morè, mel, xarop d’atzavara, altres xarops), com ara sucs comercials, refrescos, pastisseria o brioixeria, salses comercials, iogurts ensucrats o postres làcties (flam, natilles, mousse, gelats…).
  • Limiteu els sucs de fruita naturals.

Durant un mes seguiu les recomanacions anteriors i la següent taula d’aliments recomanats i desaconsellats per iniciar l’alimentació a casa.

Grups d’aliments Aconsellats Desaconsellats
Lactis
 • Llet sense lactosa
 • Llet desnatada (segons la tolerància)
 • Iogurt natural desnatat
 • Formatges frescos i cremosos sense lactosa i desnatats
 • Llet sencera
 • Formatges curats
 • Postres làcties ensucrades, com ara natilles, flam, mousse…
Verdures i hortalisses
 • Pastanaga, carbassó, carbassa, mongetes molt tendres, espinacs (sense tija), bledes, albergínia (en puré, bullides, al vapor, al forn)
 • Amanida
 • Verdures fortes o molt fibroses, com la carxofa, les cols de Brussel·les, l’api, els porros, la remolatxa i els espàrrecs
Fruites
 • Plàtan madur
 • Pera i poma madures i pelades o al forn
 • Petites quantitats de meló, síndria, préssec, albercoc i alvocat
 • Fruita bullida o al forn sense sucre
 • Préssec en almívar sense suc
 • Compotes
 • Crema de fruita seca 100%
 • Fruites àcides (taronja, mandarina, maduixes, pinya, kiwi…)
 • Fruites fibroses, com ara nespres, prunes i caquis.
 • Fruita seca sencera (ametlles, nous, avellanes…)
Cereals, llegums, patata
 • Arròs
 • Sèmola de blat i arròs
 • Pasta italiana
 • Cereals d’esmorzar no integrals i sense sucre
 • Pa blanc torrat o del dia anterior
 • Patata
 • Llegums: exclusivament en puré o aixafats
 • Cereals sencers (arròs integral, civada, ordi, quinoa…)
 • Pasta i pa integrals
 • Pa amb llavors, fruita seca…
Carn i peix
 • Carn de textura tova, esmicolada o picada (també són aptes les hamburgueses i mandonguilles de bona qualitat)
 • Pollastre i gall dindi (sense pell)
 • Conill
 • Carn magra de porc (llom) i de vedella
 • Peix blanc
 • Pernil dolç o gall dindi cuit
 • Coccions: bullits, al vapor, estofats, al forn amb poc greix, planxa suau.
 • Carns molt fortes, fibroses o molt grasses
 • Carns molt processades: embotits, hamburgueses i salsitxes comercials.
 • Peix blau (sardina, seitó, salmó…)*
 • Embotits curats
 • Vísceres (fetge, ronyó…)
 • Marisc*
 • Coccions: fregits, arrebossats, guisats forts.
Ous
 • Truites
 • Ou remenat
 • Ou dur
 • Ou poché
 • Ou al microones
 • Ou ferrat a la paella antiadherent amb poc oli
 • Ou ferrat convencional
Miscel·lània
 • Galetes tipus maria
 • Pa de pessic o magdalenes casolanes sense greixos i sense sucre
 • Melmelada sense sucre
 • Sucre
 • Mel
 • Xocolata
 • Brioixeria
 • Gelats
 • Llaminadures
 • Gelees
 • Poliols (xilitol, maltitol…)
Begudes
 • Aigua
 • Begudes de soja, arròs o civada
 • Tes i infusions suaus (camamilla, tarongina…)
 • Suc de poma
 • Liquat de poma, pera o pastanaga
 • Brous suaus
 • Begudes alcohòliques
 • Refrescos i begudes amb gas
 • Sucs comercials
 • Cafè (limiteu-lo a petites quantitats al dia, sempre amb llet sense lactosa o beguda d’arròs)
Altres
 • Espècies picants
 • Patates xips i altres aperitius salats o fregits
 • Pastilles de brou
* Passats els primers dies de postoperatori, si l’evolució és correcta i no teniu aerofàgia, reflux, vòmits i/o dolor després de menjar, podeu comprovar la tolerància a petites quantitats de peix blau o marisc.

Passat el primer mes, si l’evolució és correcta i no teniu aerofàgia, reflux, vòmits i/o dolor després de menjar, podeu anar progressant en l’alimentació i introduir gradualment els aliments següents:

 • Lactis formatges curats, iogurt natural, iogurt amb fruites.
 • Carn coccions més elaborades controlant-ne el greix.Peix blau i marisc → comenceu a introduir-los en coccions suaus, com a la papillota, al microones o bullits.
 • Verdura sofregits suaus per condimentar pastes i arrossos. Crua, en poca quantitat, i cuita lentament, com a guarnició: tomàquet, puntes d’espàrrec tendre, enciam, cogombre, ceba… Tasteu les verdures flatulentes i introduïu-les en funció de la tolerància.
 • Llegums en coccions suaus i mastegant-los molt bé.
 • Fruita l’àcida, en funció de la tolerància individual. No abuseu de les nespres, prunes amb pela, panses, pinya, caquis, taronja i mandarina.

Dolços: segons l’evolució de la síndrome dumping, podeu introduir petites quantitats de melmelada o fruita en almívar.