Recomanacions per a la pèrdua de gana, nàusees, vòmits, alteració del gust i astènia, amb mucositis o sense

QUÈ ET RECOMANEM?

Es recomana consumir 1,5 litres de líquid al dia aproximadament, però com que no sempre és fàcil, és preferible intentar arribar al màxim que cadascú toleri.
Moltes vegades l’aigua sola no es tolera correctament, per la qual cosa caldrà beure altres líquids, com ara brous, sucs diluïts o liquats de verdura i fruita diluïts.
És recomanable beure sempre fora dels àpats, en volums petits i a glopets, i no beure durant els 30 i els 60 minuts abans i després dels àpats.

Els gelats de gel i les gelatines també poden ser una bona opció per ajudar a hidratar, i una bona opció per quan apareix l’alteració del gust.

En algunes ocasions les begudes gasoses poden disminuir la sensació de nàusees (aigua amb gas, begudes de cola o ginger-ale…), tot i que dependrà de la tolerància de cadascú i l’evolució de la síndrome del buidament gàstric ràpid (síndrome dumping).

És important fer més àpats al dia per incorporar aliments diferents i més proporció de nutrients. Així doncs, es recomana que distribuïu l’alimentació com a mínim en esmorzar, mig matí, esmorzar, berenar, sopar i ressopó.


En alguns casos pot ser que el fraccionament hagi de ser encara més gran i us calgui menjar cada dues hores. Encara que us sentiu plens, és important pensar en la necessitat de menjar. No és tan important la quantitat que mengeu en un sol àpat, sinó el que aconseguiu acumular al final del dia, i amb aquest objectiu és important plantejar petites fites que pugueu complir al llarg del dia.


És recomanable que eviteu un dejuni prolongat, així que idealment cal que feu un ressopó abans d’anar-vos-en al llit, per reduir el temps de dejuni.

És imprescindible que mastegueu molt bé els aliments i els convertiu en puré abans d’empassar-vos-els.

Descansar assegut o mig incorporat després dels àpats.

Fruites, lactis, farinacis (cereals, tubercles, llegums*…), aliments proteics (ous, peix, carn, tofu, tempeh, seitan, proteïna texturitzada) i greixos saludables (oli d’oliva verge, fruita seca**), d’acord amb la tolerància.


Incorporeu verdures, en poca quantitat al principi, ja que omplen molt i aporten poca energia.


* Els llegums s’han d’incorporar triturats (cremes, purés…) o ben aixafats amb una forquilla, per facilitar-ne la digestió.

** La fruita seca s’ha d’incorporar molta o triturada.

És habitual que durant l’estada hospitalària se segueixi una dieta líquida i es progressi a una alimentació triturada, amb la qual s’arriba a casa. Allà es podrà iniciar una dieta amb aliments de textura tova, que es poden aixafar en cas que no es tolerin de manera sòlida. El tipus d’aliments i les textures necessaris podran anar progressant dia a dia, d’acord amb les especificacions de l’equip mèdic.

Encara que sigui en petites quantitats, assegureu sempre en el dinar i el sopar la presència de farinacis, aliments proteics, verdures (en poca quantitat i principalment cuites) i fruita, tal com s’indica en el mètode del plat. Es pot utilitzar un plat per a postres com a base per preparar un plat únic, un primer o un segon plat o un àpat tipus tapes.

Cal tenir en compte que les verdures aporten poca energia, per la qual cosa serà important consumir-ne en poca quantitat i sempre ben amanides i/o acompanyades d’aliments més nutritius.

Arròs blanc, pasta, patata, pastanaga, pa torrat, civada o llegums.
Tingueu en compte les indicacions següents:

  • Mengeu els llegums en forma de puré.
  • Mengeu el pa torrat perquè acostuma a posar-se millor.
  • Mengeu la pasta i l’arròs ben cuits, que no quedin al dente.
  • Eviteu les versions senceres o integrals dels cereals (arròs integral, pasta integral, pa integral…).
  • En el cas de nàusees i vòmits, se solen tolerar millor els aliments secs: torrades, bastonets, coquetes d’arròs o de blat de moro, crackers…
  • Per incrementar l’aportació d’energia i nutrients, acompanyeu la pasta, l’arròs i les patates amb un bon raig d’oli d’oliva verge, salses, formatge, formatgets, carn picada, pollastre esmicolat, tonyina…

La carn, el peix, el marisc, els ous i la soja són els aliments amb proteïnes de més qualitat. Cal que assegureu aquestes proteïnes almenys en els àpats principals: en el dinar i el sopar, és a dir, qualsevol preparació que contingui peix blanc, marisc, carn (principalment magra), ous, soja o els derivats (tofu, soja texturizada, etc.), segons la tolerància. En la resta dels àpats es poden incloure altres aliments que també siguin una bona font de proteïnes, com ara els lactis, segons la tolerància.

Exemples d’aliments rics en proteïnes:

D’origen animal
  • Peix blanc: rap, lluç, bacallà.
  • Marisc: calamar, pop, musclos, sípia, gambes, escopinyes, surimi.
  • Peix en conserva: tonyina (segons la tolerància).
  • Carn blanca: pollastre, gall dindi, conill, llom de carn magra de porc, pernil dolç o gall dindi cuit.
  • Carn vermella: carn picada magra de vedella o porc.
  • Ous, especialment la clara.
  • Lactis: iogurt natural ric en proteïnes.
D’origen vegetal
  • Llegums molt cuits i en puré o aixafats: llenties, cigrons, mongetes (vermelles, negres, blanques…), soja.
  • Derivats de la soja: soja texturitzada, farina de soja, tofu, tempeh…
  • Seitan: gluten de blat o d’altres cereals.
  • Fruita seca molta o crema de fruita seca 100%.

Eviteu menjar carns molt dures o fibroses, ja que no solen posar-se bé i requereixen més esforç. Són una bona opció les preparacions a base de carn, com les hamburgueses o mandonguilles de qualitat, o els guisats suaus.

També són una bona alternativa els púdings o pastissos de carn i peix, per la textura tova que tenen, i les preparacions amb ou.

En el cas d’alteració del gust, és important que prepareu elaboracions que ajudin a emmascarar-lo, combinat amb altres aliments, per assegurar-vos que consumiu prou proteïnes.

Acompanyeu la carn o el peix amb salses, que us ajudaran a incrementar el valor energètic de la preparació.

Les persones que seguiu una alimentació exclusivament vegetal, sense proporció d’aliments d’origen animal o amb molt poca presència d’aquests (vegana, vegetariana estricta, etc.), és molt important que consulteu el vostre dietista nutricionista de referència perquè estudiï com cobrir adequadament les necessitats de proteïnes, vitamines i minerals que l’organisme necessita per fer front a tot el procés oncològic.

Prioritzeu coccions suaus i amb poc greix, com ara bullits, menjar cuit al microones, a la papillota o els guisats molt suaus.

Eviteu condiments picants i irritants.

En el cas que tingueu nàusees:

  • Eviteu les coccions que generen més fums i olors, com ara els fregits, els saltats o els aliments a la planxa. Els aliments fregits, a banda que desprenen una olor més forta que pot ser molesta, també són més difícils de digerir i poden provocar més nàusees.
  • Si les olors molesten molt, eviteu la col o la coliflor, i cuineu de manera que es generi poc fum i olors, com la cocció a la papillota, al microones, aliments bullits o marinats, i eviteu els fregits o la planxa a alta temperatura.

En general es toleren millor les preparacions a temperatura ambient (ni massa fredes ni massa calentes).
En el cas de nàusees les preparacions fredes són més ben tolerades perquè desprenen menys olor que les calentes: amanides de pasta, entrepans, sopes fredes, gelats casolans, etc.

Els lactis són una bona font de proteïnes i altres nutrients. Són fàcils de menjar i combinen amb molts altres ingredients. Per aquest motiu és recomanable incorporar a la dieta (amb lactosa o sense, segons la tolerància i la progressió) iogurt natural ric en proteïnes, mató, formatge fresc i formatges tendres.

Valoreu la tolerància a altres lactis (iogurts amb fruita, natilles, flam, mousse…), segons la progressió de la síndrome dumping.

És important que consumiu dues o tres peces de fruites al dia.

Si tolereu la fruita crua, incloeu a l’alimentació petites quantitats (sense pela, llavors ni pinyols) de poma, raïm, pera, plàtan, préssec i síndria, a trossos, triturada o liquada.

Si no, consumiu la fruita cuita o en compota.

Si la funció digestiva després de la gastrectomia ja està normalitzada, també podeu comprovar la tolerància a les fruites àcides (pinya, taronja, aranja, mandarina, maduixes):

Prepareu batuts a base de fruita amb altres ingredients, com ara lactis, fruita seca o galetes per incrementar l’energia i les proteïnes.

No abuseu de les nespres, les prunes amb pela, panses, pinya, caquis, taronja i mandarina.

Són les que en molt poc volum inclouen una gran quantitat d’energia i nutrients.

  • Es poden tenir preparades croquetes de pollastre o bacallà, o crestes (de carn, tonyina, ou, formatge, etc.) congelades, que es poden fregir o escalfar al moment. Es poden menjar també patés de llegums nutritius per untar unes torrades o sandvitxos; cremes i sopes energètiques, que es poden conservar a la nevera i es poden menjar directament (fredes o calentes), i també preparacions dolces, com a postres o per menjar entre hores, com ara flams, púdings o iogurts tipus grec o rics en proteïnes.
  • Preparar batuts complets i rics en proteïnes amb fruita fresca, lactis o begudes vegetals, fruita seca, fruita dessecada, galetes, llegums, ou…
  • Podeu enriquir els plats per augmentar-ne la densitat nutricional amb aliments d’elevat contingut energètic i/o proteic. A la taula següent es proposen idees d’enriquiments.
Elaboració Idees per enriquir una elaboració
Sopes
  • Afegiu-hi una cullerada d’oli d’oliva verge.
  • Afegiu-hi un ou durant la preparació i tritureu-ho tot com si fos un consomé.
  • Afegiu-hi un ou dur picat o ratllat per sobre.
  • Afegiu-hi pollastre o crostonets de pa torrat.
  • Afegiu-hi formatge tipus mozzarella ratllat.
  • Afegiu-hi pilotetes de carn al brou.
Cremes i purés
  • Assegureu-vos que hi incorporeu una part més gran de patata o llegums que de verdures.
  • Afegiu-hi, triturat, una cullerada d’oli d’oliva verge, nata sense lactosa, cereals dextrinats o farina de llegums.
  • Afegiu-hi formatge (semicurat, curat o formatgets), ja sigui triturat, a dauets o ratllat per sobre, segons la tolerància.
  • Afegiu-hi un ou dur ratllat per sobre o tritureu-lo dins la preparació.
  • Afegiu-hi una cullerada de tahina (pasta de sèsam) o altres cremes de fruita seca 100% (ametlla, avellana o cacauet).
  • Afegiu-hi daus de tofu per sobre o tritureu-los amb la crema.
  • Afegiu-hi una cullerada de llet en pols (sense lactosa)
Pastes i arrossos
  • Prepareu-los amb ingredients rics en proteïnes, com ara saltats amb carn picada, pollastre picat, peix, tofu, seitan o soja texturitzada.
  • Amaniu-los amb salses que incloguin oli d’oliva verge; fruita seca molta o crema de fruita seca 100%; crema de llet, nata o llet evaporada (amb lactosa o sense, segons la tolerància); cremes vegetals; beixamel…
  • Si elaboreu salses amb llet o nata, afegiu-hi una cullerada de llet en pols desnatada (amb lactosa o sense, segons la tolerància).
  • Afegiu-hi formatge ratllat i/o ou dur ratllat per sobre.
Carn i peix
  • Acompanyeu-los amb salses a base d’oli d’oliva verge; maioneses casolanes; nata o llet evaporada (amb lactosa o sense, segons la tolerància), o salses de iogurt ric en proteïnes.
Llet
  • Afegiu-hi una cullerada de llet en pols (amb lactosa o sense, segons la tolerància).
  • Barregeu-hi galetes tipus maria esmicolades, cereals d’esmorzar, granola o cereals dextrinats.
Iogurt
  • Prioritzeu el iogurt ric en proteïnes o el iogurt tipus grec (amb lactosa o sense, segons la tolerància), i afegiu-hi: llet en pols, fruita seca molta o crema de fruita seca 100%, fruita deshidratada ben picada (coco sec, plàtan sec, orellanes, panses, dàtils…), trossets de fruita e almívar, galetes tipus maria, cereals d’esmorzar enriquits o cereals dextrinats.

Tingueu aliments accessibles per anar picant; si els deixeu en el camp visual, pot ser que en consumiu amb més freqüència: raïm, plàtan, poma, bastonets de pa, torradetes, galetes tipus maria, flocs d’arròs inflat, iogurt (natural, grec, ric en proteïnes —amb més de 15 g de proteïna per envàs, com Yopro®, Hacendado®, Pastoret®, Skyr®, etc.—) o formatgets.

La mucositis és la inflamació de la mucosa de la boca i/o la gola i l’aparició de nafres, com a conseqüència de la baixada de defenses provocada per la quimioteràpia. Pot provocar dolor i molèsties quan s’ingereixen aliments. En aquest cas caldrà que eviteu tots els aliments i begudes que puguin irritar la mucosa:

  • Aliments secs o de consistència forta (pa amb crosta, pa torrat, biscotes, bastonets, fruita seca, galetes seques, xips, formatges secs o molt curats, carns fibroses o seques, verdures crues i coccions tipus arrebossat o gratinat).
  • Aliments gomosos o enganxosos: pa de motlle, baguets precuites, massa de pizza, puré de patata espès, croquetes, plàtan, xocolata…
  • Begudes alcohòliques, cafè, begudes amb gas i altres refrescos àcids o irritants (begudes de cola).
  • Aliments àcids (tomàquet, pebrot cru, kiwi, llimona, taronja, maduixa, mandarina, mango, pinya, vinagre, aliments adobats…).
  • Aliments molt condimentats, picants o salats.

En alguns casos us pot caldre adaptar la textura dels aliments segons el grau de la mucositis:

  • Quan aquesta sigui lleu, mengeu preferiblement aliments de textura tova (guisats, sopes, cremes, flams, formatges frescos o molt tendres, fruites madures i dolces, pastes i arrossos passats i caldosos, peix i carn molt tendres). Coeu els aliments fins que quedin tous i acompanyeu-los amb salsa, brou o suc, especialment els més secs, per facilitar-ne la deglució. Talleu els ingredients a trossos molt petits i mastegueu-los lentament. També són bones opcions els aliments de textura tova, com ara púdings, truites, pastissos de carn o peix.
  • Quan aquesta sigui greu, es recomana triturar les preparacions i els aliments sòlids per aconseguir una textura fàcil d’ingerir.

També pot ajudar, abans dels àpats, adormir la boca amb gel picat, aigua molt freda, gelatines congelades, polos o gelats per disminuir el dolor.

El cansament i les poques ganes de fer tasques i activitats s’anomena astènia, i està relacionada amb el càncer o el tractament d’aquest. És una sensació aclaparadora i persistent de cansament o esgotament, que disminueix o impedeix la capacitat per treballar mentalment o físicament en el context de l’activitat diària.

Quan us sigui complicat seguir una alimentació equilibrada i variada, no us hi angoixeu. En aquests moments, menjar és imprescindible per assegurar almenys una part de l’energia i els nutrients necessaris.

Per a més informació sobre idees que ajudin a sortir-se’n amb l’alimentació aquests dies, consulteu l’apartat següent: “Cansament o fatiga extrema ”.

  • Eviteu beure una hora abans i una hora després dels àpats.
  • Estireu-vos uns 30 minuts després dels àpats (si hi ha reflux, descanseu reclinats).
  • Eviteu les begudes alcohòliques, les begudes amb cafeïna (cafè, refrescos estimulants) i el te, perquè augmenten la velocitat de l’evacuació gàstrica.
  • Eviteu menjar aliments amb sucres simples:
    • No afegiu sucre (sucre blanc o morè, mel, atzavara, xarop…) a les preparacions.
    • Eviteu aliments que continguin sucres simples (sucre blanc o morè, mel, atzavara, xarop), com ara els sucs comercials, els refrescos, la pastisseria o brioixeria, les salses comercials, els iogurts ensucrats o les postres làcties (flam, natilles, mousse, gelats…).
    • Limiteu els sucs de fruita naturals.